Det finns flera sorter och märken av sminkborstar vilket gör det svårt att veta vilken sminkborste man ska köpa. Frågan om hur många sminkborstar man behöver och till vad är också en klurig fråga. Lär dig mer om hur du applicerar din foundation, concealer och puder på bästa sätt!

Foundation sminkborste

Innan jag ger mig in i hur du bör applicera ditt smink är det först och främst viktigt med hudvård. Om du förbereder din hy genom att återfukta den väl kommer ditt smink att sitta bättre och längre. För att läsa mer om hudvårdsrutiner klicka här.

En foundationborste är till för att applicera din flytande foundation. När du ska köpa din sminkborste ska du tänka på att borstens strån ska vara täta och korta. En sådan borste ger ett täckande och jämnt resultat eftersom den kan komma åt små områden såsom runt ögonen och näsan. Det är viktigt att inte “måla” med sminkborsten när du applicerar din foundation eftersom det inte ger en naturlig look. Därför ska du istället använda mjuka duttande rörelser för bästa resultat. Av alla borstar blev Real Techniques Foundation Brush utsedd till bäst i test. Ytterligare en sminkborste som arbetar din foundation utmärkt är F80 Flat Kabuki Brush från Sigma.

Concealer sminkborste

Om du vill dölja mörka ringar eller ojämnheter under ögonen är det perfekt att använda concealer. För att applicera din concealer är det utmärkt att använda en lite sminkborste som är rund och mjuk. Om du vill se piggare ut ska du ska helst applicera din concealer som en triangel under ögat. Real Techniques Expert Concealer Brush är ett bra alternativ om man är ute efter en bra concealerpensel.

Puderborste

När du ska applicera puder såsom bronzer, rouge eller löspuder är det lämpligt med en puderborste. Viktigt att tänka på är att din sminkborste inte ska vara kompakt eftersom du vill få till en naturlig look utan några kanter. Om du satsar på en fluffig borste kan du enklare få ditt puder att smälta samman med din bas. Det är inte nödvändigt att ha en puderborste för rouge och en för bronzer, du kan istället använda samma! Om du däremot inte vill att färgerna ska blandas kan du helt enkelt ha en för varje. Tips på bra puderborstar är: Real Techniques Setting brush och BareMinerals Supreme Finisher Brush .

Highlighter sminkborste

En highlighter är till för att ge ditt ansikte extra lyster. Du kan applicera det på kindbenen, näsan, pannan och hakan. För att highlightern ska främjas på bästa sätt är det viktigt med en bra sminkborste. Det finns två borstar du kan använda: fan brush eller en mindre borste. Båda två fungerar utmärkt för att applicera din highlighter så det är fritt fram! Tips på bra borstar är: Tapered Highlight Brush F35 från Sigma och Real Techniques Setting Brush.

Ögonskuggsborste

Hemligheten med att applicera ögonskugga är att använda sig av flera borstar. Det är nödvändigt att använda olika borstar eftersom de tar upp olika mycket pigment vilket avgör hur stark färgen blir på ögonlocket vid applicering. En kompakt sminkborste tar upp mycket pigment och en för fluffig sminkborste knappt upp något. Därför är det bra med borstar som hamnar däremellan. Tips på bra ögonskuggsborstar: Real Techniques: Eye Shade + Blend Brush.