Är det en myt att mörk choklad är nyttigt och vilken sort ska du egentligen välja? Choklad är stort i både Paris och i Sverige och jag vet att svenskar är snäppet bättre på det här med att äta hälsosamt. Här kommer sanningen bakom mörk choklad och tips som jag lärt mig genom åren.

Fakta om mörk choklad. Är det nyttigt?

Ja, mörk choklad kan vara nyttigt men kan även vara väldigt ohälsosamt. Det är kakaon som är den nyttiga ingrediensen. Som regel bör du välja mörk choklad som har minst 80% kakao innehåll.

Se till att titta på förpackningen och lägg märke till sockerinnehållet och samt om chokladen innehåller gluten. Det blir aldrig så nyttigt som hemmagjord choklad (läs längre ner) men du kan fortfarande njuta av fördelarna.

Kakao är bra för din blodcirkulation och för din hy. Du kan faktiskt använda kakao mot solbränna. Kakao innehåller också antioxidanter som är bra för hjärtat och reducerar kortisol – stresshormonet.

Du upplever mer kärlek, lycka och njutning tack vare substanser i kakaon som finns i mörk choklad.

Kakao innehåller anandamid som är en signalsubtans för lycka. Anandamid kallas även för “salighetshormonet”.

Det bidrar till mer glädje och lyfter humöret. Det har också en stor roll i din apetit, rörelsefunktion och smärta. När du har för lite av anandamid sjunker ditt humör, du har lättare för att bli deprimerad och stressad och rädslan kan få en större del i ditt liv.

Förutom anandamid innehåller kakao PEA (
fenetylamin) som sätter igång produktionen av endorfiner samt dopamin. Dessa hjälper i sin tur att öka njutning och känslan av kärlek. Därför kallas även PEA ofta för “kärlekshormonet”.

Så med andra ord tillhör mörk choklad den hälsosamma livsstilen om du väljer rätt.

Du kan köpa rent kakopulver och experimentera hemma.

Mörk choklad - kakaopulver

Idag behöver du åka till Afrika eller Sydamerika för att få tag på rent kakaopulver. Tänk bara på att välja rätt märke och att det är ekologisk, ren kakao. Du kan till exempel blanda kakao pulver i din smoothie med olika bär eller bara blanda kakoo, koosmjölk och kokossocker.

Om du tycker om varm choklad kan du göra din egen varm choklad. Det smakar annorlunda men precis som med mörk choklad, handlar det om vana. Blanda mjölk med rent kakaopulver, lite kanel och vaniljstång. Varm choklad med vanilj? To die for!

Varför det är så populärt med kakao ceremonier

Kakao ceremonier går tillbaka ända till Maya och Azteker tiderna. Det är inte helt klart var kakaon ursprungligen kommer ifrån men det pratas om Venezuela, Peru eller Ecuador.

Ceremonierna handlar inte om att äta kakao utan är en mer spirituell ritual och handlar om att ta in kärlek, lycka och släppa det negativa som håller oss tillbaka. Människor reagerar olika men förmånga är det antingen en intensiv eller vacker upplevelse. Många gånger är det en blandning av de två.

Kakao ceremonier är på sitt sätt heliga och har tagit sig från Centralamerika och Sydamerika hela vägen till Sverige. Det är fortfarande inte lika vanligt med kakao ceremonier i Europa men jag har sett att alltfler hoppar på trenden.

I den här artikeln (på engelska) hittar du super intressant information om choklad och kakao.