“Kläder gör mannen” är ett uttryck som jag växte upp med. Det som är intressant är att vi omedvetet dömmer människor efter vad de har på sig. Men det är mer än så. Så följ med och läs fakta, psykologi och åsikter i detta inlägg.

Jag tycker mer om “kläder gör människan” än “kläder gör mannen”. Mest för att uttrycker relaterar till både män och kvinnor. Jag tänkte att vi skulle dyka in i det intressanta direkt, nämligen psykologin bakom uttalandet.

Kläder Gör Mannen – Det Psykologiska

Som jag nämnde i början av artikeln dömmer vi ofta människor omedvetet. Ditt undermedvetna är väldigt kraftfullt och styr mycket av det du gör. Så utan att tänka på det, när det kommer till din klädstil, ger du människor mer eller mindre värde.

En väklädd person, ofta någon som har på sig kostym, ses som en person med högre auktoritet. Tvärtom är det när någon har på sig något som är gammalt eller slitet. Tänk själv på en gång när du såg en hemlös person eller var på jobbet och någon hade på sig en trasig tröja.

Det må vara omedvetet men så fort du blir medveten är det inte det omedvetna som styr längre. Detta är bra för både dig och för andra tycker jag. Bra för dig eftersom du kan använda det till din fördel och bra för andra för att du kan börja se bortom klädstil och utseende.

Det Handlar Om Mer Än Bara Utseeende

Förutom hur andra ser dig handlar det också om hur du ser dig själv. Du vet hur dte känns när du ska ut på stan och gör dig extra fiNn. Eller hur det känns när du har köpt nya plagg till din garderob. Du känner dig snyggare och mer självsäker vilket syns.

Jag är lite kluven när det kommer till frasen “fake it til you make it” men när dte handlar om klädstil så hjälper det faktiskt att klä sig snyggt. Om du går på en dejt och har fixat dig fin känner du dig mer självsäker. Och samma sak gäller när du går kommer in på intervju och har på dig din snyggaste kostym eller klänning.

Det är också sant att när du mår bra så vill du se bra ut vilket jag tror hör samman med “kläder gör mannen” ordvalet. Du är en person som tar hand om dig själv och världen kan se det.

Kläder gör mannen handlar om mer än bara utseende

Så vad är sanningen, gör kläderna mannen?

Sanningen är den, tycker jag, att människan inte har mindre eller mer värde beroende på kläder. Det finns många rika människor som klär sig i en mer “diskret” stil för att inte skryta med eller visa att de har mycket pengar.

I Paris och i min bransch handlar det mycket om utseende, det är sant. Men det finns också en annan sida och det är att se hur olika människor klär i olika stilar. När personlighet matchas med kläder är det väldigt spännande att se resultatet.

Efter allt som sagts här så tycker jag att i den världen vi lever, ja det är viktigt med hur vi representerar oss själva. Dina kläder säger mycket om den du är. Du är ditt eget varumärke både när det kommer till din stil och till ditt beteende. Så en blanding av rätt klädsel och hjärtat på rätt ställe är enligt mig den bästa kombinationen.