Hudvårdsrutin innebär att du har en rutin för hur du utför din hudvård varje dag. För att skapa din rutin finns det ett enormt utbud av produkter till väldigt olika priser på marknaden. Exklusiva varumärken såsom: Filorga, Drunk Elephant, Nuxe och Tatcha hamnar i kategorin för den högre prisklassen. Andra starka varumärken som dessutom inte gör hål i din plånbok är: CeraVe, Cetaphil, Neutrogena och Avène. Läs vidare för att veta vilka produkter du ska ha i din hudvårdsrutin!

Bygg en bra hudvårdsrutin

Vad gäller hudvård är det först och främst viktigt att veta vad du har för hudtyp. Det finns fyra hudtyper: torr, normal, fet och blandad. När du vet din hudtyp blir det enklare att veta vad för typ av produkter just du behöver för din hudvårdsrutin. Denna artikel kommer främst att fokusera på torr hy som behöver mycket fukt.

En hudvårdsrutin följer oftast följande steg:

  1. Rengöring
  2. Toner
  3. Serum
  4. Ögonkräm
  5. Ansiktskräm
  6. Solkräm

Tips på bra produkter för varje steg!

Vad gäller rengöring finns det en hel del produkter till låga priser som kommer att göra magi med din hy! CeraVe erbjuder en återfuktande ansiktsrengöring med hyaluronsyra för normal och torr hy. Neutrogenas produktlinje Hydro Boost erbjuder en Water Gel Cleanser som dessutom är återfuktande och innehåller hyaluronsyra. Ytterligare en ansiktsrengöring är Cleanance Soapless Gel Cleanser från Avène som passar alla hudtyper.

Det andra steget i din hudvårdsrutin är toner. En toner används efter ansiktsrengöringen och är i princip ett ansiktsvatten. Exempel på prisvärda ansiktsvatten är: Avène Gentle Toning Lotion, Neutrogena Alcohol Free Toner och Pixi Glow Tonic. Många gånger är det svårt att skilja mellan toner och micellar water trots att de har olika funktioner. Ett micellar water rengör på djupet och innehåller micellära partiklar som tar bort smuts och ska därför användas som ett andra steg för sminkborttagning.

Hudvård toner

Efter toner är det dags att applicera ditt ansiktsserum vilket är en viktig del av din hudvårdsrutin då det tillför både fukt och näring till din hy. Serumet Avène Hydrance Intense Serum  är rekommenderad för känslig och torr hy. Tips på andra serum är: Neutrogena Hydro Boost Hydrating Serum och CeraVe Hydrating Hyaluronic Acid Serum.

Serum och Ögonkräm till din hudvårdsrutin

Hydreance Serum

Det fjärde steget är ögonkräm vilken används för att återfukta huden under ögonen för att minska små linjer. Följande är exempel på skonsamma ögonkrämer: CeraVe Eye Repair Cream, Neutrogena Hydro Boost Hydrating Gel Eye Cream och Avène Soothing Eye Contour Cream.

Neutrogena Hydro Boost eye awakening gel 15ml - Neutrogena - Skincare

Vad gäller ansiktskräm är följande produkter ett måste i din hudvårdsrutin: Avène Hydrance Aqua-Gel, CeraVe Facial Moisturising Lotion, Cetaphil Daily Facial Moisturizer och Neutrogena Hydroboost Gel Cream Moisturiser. Alla dessa produkter är återfuktande och är därför rekommenderade för torr hy.

Ansiktskräm och Solkräm till din hudvårdsrutin

Anisktskräm Hydrance Avene

Att använda solkräm är något som många glömmer eller hoppar över som sista steg i sin hudvårdsrutin. Det är dock viktigt att använda solkräm då det hjälper mot tidigt åldrande och förvärrade akneärr. För tillräckligt skydd är SPF 30 att föredra vilket produkter såsom: La Roche Posay – Anthelios Sollotion, Avene Very High Protection Lotion, och Fotoprotectos ISDIN Gel Cream.

Solkräm