Att förstå din kroppstyp hjälper till att välja kläder och justera din kroppstyp på ett sätt som också matchar din stil. Tanken är att se till att kläderna du väljer ska sitta vackert och proportionerligt och förbättra ditt utseende för en ännu snyggare silhuett.

Female body types. — Stock Vector © bonairina #98229250
Kroppstyp – Omvänd triangel, Timglas, Triangel, Oval, Rektangulär och Rombformad

Kroppstyper

Det finns 6 dominerande kroppstyper. Självfallet så finns det många variationer av varje typ. Det finns även olika namn på dem men själv väljer jag att kalla dem för: Omvänd triangel, Timglas, Triangel, Oval, Rektangulär och Rombformad.

Att klä sig rätt är inte alltid lätt. Vad är “rätt” och vem är det som bestämmer att det ska vara så? Återigen handlar det om att skapa balans och harmoni i kroppen och bra proportioner. Men det är inte någon som säger att du måste se ut på ett visst sätt. Däremot är det ju alltid bra att ha tips och råd till hands om du är osäker på vad som passar just din kroppstyp.

Så, låt oss börja!

Omvänd triangel

Den omvända triangeln är den mest atletiska kroppstypen. Den innebär alltså att du har bredare axlar än höfter. Dina axlar är bredare, alltså borde du välja outfits som framhäver dina armar så mycket som möjligt.

Du måste tänka på att skapa balans om du vill bredda illusionen av dina höfter. Alltså skulle det vara bra att bära byxor, klänningar eller kjolar med vidd över höftpartiet, t ex veck och stora fickor. Byxor med hög midja ger dig också bredd över höften. Byxornas eller jeansens passform borde helst vara rak eller skinny fit. Som ett resultat av detta skapar du mer balans mellan axlar och höfter. Läs mer om jeans här.

Timglas

Denna kroppstyp ses ofta som den idylliska kroppstypen. Om du är kurvig kan du bära plagg med lite rakare snitt. Inte alltför figursytt. Undvik att markera midjan med skärp eller med att bära för högt skurna byxor. Om du känner dig nöjd med din kroppstyp kan du absolut framhäva din smala midja och dina former.

Triangel

Med den här kroppstypen så har du undre delen av kroppen bredare än den övre. Fördelen med denna kroppstyp är att du kan skapa en illusion av en timglasfigur om du utformar den korrekt.

Byxor med breda byxben eller A-linjeformade kjolar med mönstrade toppar som överdefinierar överkroppen ser bra ut. Tighta jeans med lösa toppar hjälper alltså till att skapa en illusion av en timglasfigur.

Oval kroppstyp

Här kan du försöka med att förlänga illusionen av överkroppen. Det kan du göra genom att du bär plagg med vertikala ränder. Bär helst inte dina toppar och tröjor instoppade i byxorna utan bär dem utanpå.

Använd klänningar med mönster eller mönstrade jackor som lägger till ett lager för att flytta fokus. Monokromt utseende, mörka färger och lössittande toppar hjälper. Du kan även bära utsvängda byxor som palazzo-modeller osv. Som ett resultat av detta val skapar du mer balans.

Rektangulär kroppstyp

Med denna kroppstyp så är dina armar och ben en tillgång. Satsa på att framhäva dessa. Detta är en kroppstyp som kanske behöver mjukas upp. Det gör du genom att välja plagg i mjuka material och mjukt fall. 

Välj A-linjekjolar, toppar med lager. Klänningar som ger en definition i botten och halsringningar som ger mer volym till överkroppen. Ärmlösa och axelbandslösa plagg är alltså din grej. Blazers, långa jackor och kepsar lägger till det välbehövliga detaljer här.

Rombformad kroppstyp

Med en rombformad kroppstyp ligger det mesta av vikten och koncentrationen över höfterna, på så sätt väger delen där diafragmat ligger tyngre.

Så, tanken här är alltså att ta uppmärksamheten bort från den delen av kroppen och lyfta fram dina styrkor. Det är därför du måste dra uppmärksamheten till dina ben eller bära klänningar med djupa V-halsar som skapar en mer långsträckt illusion av överkroppen. Undvik figursydda plagg eller överdelar med stora mönster. Klänningar med lite mer längd kan vara mycket klädsamma.

De olika kroppstyperna och hur du bäst klär dig enligt din egna.

Läs gärna mer om olika kroppstyper och former här.