Denim är en textiltyp som används i bland annat byxor såsom jeans, jackor och skjortor. Ett slitstarkt tyg som sedan dess upptäckt runt året 1853 aldrig har blivit omodernt utan fortfarande har ett starkt inflytande inom mode och dess värld. Idag vill jag att vi fördjupar oss lite mer inom denim, dess historia och utveckling genom tiderna, så att du får en klarare vy temat.

Fotos de stock gratuitas de algodón, azul, bolsillo
Jeansen och dess historia

Denim – Dess historia

“Bleu de Nîmes”, som i dagsläget kallas för denim, upptäcktes ursprungligen i staden Nîmes i Frankrike.

Året var 1853 då en man vid namnet Levi Strauss försökte påbörja ett nytt koncept av slitstarkt tyg för att komma igång med ett märke för hans familjeföretag.

Han sålde ett bomullstyg kallat denim, som plockades upp av en man som heter Jacob W. Davis. Davis var skräddare och han började använda tyget som Levi sålde för att tillverka saker som vagnöverdrag, tält och filtar. Men en dag ombads han att skapa något nytt, en byxa som uttryckligen utformats för hårt arbete. Denna byxa skulle kunna användas framförallt inom tuffa yrken relaterade till jordbruk och rancher och fick namnet Jeans.

Detta var bara början på ett samarbete mellan dessa två män som skulle ändra modehistorien för alltid efter skapandet av Levi Strauss & Co. Läs mer om dess historia genom att klicka här.

Filmindustrin under 20- och 30-talet

På 20- och 30-talet så började man använda denim i de då väldigt populära västernfilmerna. Plaggen romantiserades då de bars av kända personligheter såsom John Wayne och Gary Cooper som spelade sexiga cowboy-typer.

Tack vare dessa västernfilmer började konsumenter köpa jeans då de sökte efter avslappnade fritidskläder att ha på sig på helgerna och på helgdagar.

Tack vare kända skådespelerskor såsom Ginger Roberts och Carole Lombard så blev jeans även populära bland kvinnor.

50-talets Bad Boys – Jeansens Boom

På 50-talet så tog jeansplaggen en stor vändning då skådisar såsom Marlon Brando och James Dean gav plaggen en bad boy-look och dess popularitet gick i höjden.

Detta var också början på Rock n’ Rollkulturens intåg och jeans blev ett basplagg för de flesta sångare och musiker. Under decenniet så var en lösare regular fit moderna, de kombinerades oftast med biker stövlar och något uppvikta byxben.

Jeansens vidare utveckling

På 60- och 70-talet, tack vare musikindustrins stora namn som bl a Janis Joplin, Jimmie Hendrix och Jim Morrison och även den då så populära hippie kulturen så fortsatte jeansens och denimens storhet.

Modet var då jeans i en ny tight variant med utsvängda byxben eller elefantbensmodellen och åtsittande denim-skjortor. Modet hade då ett ganska androgynt utseende då både män och kvinnor använde plaggen på samma sätt.

På slutet av 70-talet och fram till mitten av 80-talet så försvann sakta men säkert de utsvängda benen och jeansbyxorna blev då skinny fit med låg midja. Väldigt tighta byxor användes av både män och kvinnor då punk- och rock-kulturen slog igenom starkt.

80- och 90-talets denim

På mitten av 80-talet utvecklades jeansplaggen på ett makabert sätt. Det var då Mom jeansen föddes. Högre midja, päronformad bak och lite smalare vid benslutet. Jeansjackorna blev kortare men bredare, mer av en croppad stil, och ärmarna kavlades normal sätt upp. Detta mode, med vissa variationer pågick fram till mitten av 90-talet då grunge kulturen tog över.

Mom Jeansens födelse på 80-talet

2000-talet fram till nutid

Ett av de många unika ting med mode är att allt återvänder. Från 2000-talet fram till nutid har denimmodet varit en blandning av alla årtal från jeansens början fram till året 2000. Bara små skiftningar och variationer har kunnat ses. Under de senaste 20 åren har det pendlat mellan jeans med utsvängda ben, mom jeans, skinny fit med låg och hög midja, jeansjackor i korta och långa varianter både tighta och oversize. Detta visar bara hur viktig denimens början och utveckling har varit i dagens modeindustri. Ta gärna en titt på höstens och vinterns senaste trender här.