Under den senaste tiden har man hört mycket om superfrukten Acai. Men vad är Acai och varför har det blivit populärt att konsumera det? Ta reda på det i denna artikel!

Vad är Acai?

Acai är ett bär som liknar blåbär, dessa innehåller stora mängder av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Eftersom bäret innehåller så höga halter av dessa näringsämnen räknas bäret som superfood vilket innebär att de är väldigt hälsosamma. Superbäret växer i Amazonas men är idag populärt i större delar av Europa. Det är många som inte vet hur man uttalar detta brasilianska bär, det rätta sättet är ”Ah-Sigh-Ee”.

Hur kan jag konsumera det?

Eftersom bären kommer från andra sidan jorden är det i Norden vanligt att köpa bäret i pulver-eller kapselform. Vidare kan man tillsätta pulvret i allt från smoothies, juice, bowls och bakverk. För att göra en smoothie kan du använda följande ingredienser: banan, frysta bär, mjölk och honung. Läs om andra hälsosamma trenden här. Om du istället vill göra en bowl gör du på liknande sätt, du kan blanda banan och frysta bär med en matsked Acai. Vidare häller du upp det i en skål och toppar det med färska jordgubbar och lite musli. Perfekt att äta till frukost eller som ett mellanmål. Om du vill baka nyttiga kakaobollar kan du även tillsätta pulvret för att få i dig bärets näringsrika innehåll!

Fotos de stock gratuitas de adentro, anacardos, bol

Vart kan jag köpa det?

Om du är ute efter detta superbär finns det flera hemsidor och butiker där du kan köpa det. Lifebutiken.se säljer Ekologisk Acai i både pulver och kapselform. På Apotea.se kan du även hitta Ekologiskt Acai i olika former. Här kan du läsa mer om vart du kan köpa det bästa pulvret.

Fördelar med Acai

Som sagt innehåller bäret stora mängder antioxidanter, främst polyfenoler. Antioxidanterna hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler vilket skapas i samband med stress, rökning, mm. Utöver detta innehåller bäret höga nivåer av antocyanider vilket kan sänka blodets kolesterolhalt. Ytterligare en fördel med Acai är att bäret kan hjälpa med viktnedgång. Detta då bäret påverkar ämnesomsättningen positivt vilket är viktigt för att kunna gå ner i vikt. Hjärtat, hjärnan och lederna påverkas även positivt då det främjar blodomloppets system och antioxidanterna kan motverka inflammationer.

Finns det några nackdelar?

Efter att ha läst så mycket bra om detta superbär, finns det några nackdelar? Vissa påstår att nackdelar uppstår vid överanvändning vilket är förståeligt då för mycket av något nästan aldrig är bra. När man ska köpa bäret i pulver eller kapselform måste man uppmärksamma vilka ingredienser som ingår, du vill såklart ha rena ingredienser så att det är 100% ren Acai. Företag som RedBull har dragit nytta av bärets popularitet och har skapat drycken Red Bull Purple Acai. Värt att poängtera är att denna dryck inte innehåller Acai utan endast smakar det.